Sos czosnkowy jest łatwą, zdrową i satysfakcjonującą przyprawą, którą można stosować jako dip, smarowidło lub na wierzchu wielu potraw. Jest wspaniałym uzupełnieniem niemal każdej potrawy, w tym skrzydełek z kurczaka, warzyw, wołowej shawarmy, makaronu i kanapek z pitą.
Jak go zrobić
Kluczem do zrobienia sosu czosnkowego jest użycie świeżego czosnku. Sprawia on, że sos jest bogatszy, bardziej wyrazisty i ma więcej smaku. Możesz również zastąpić go innymi ziołami i przyprawami, takimi jak rozmaryn, estragon lub suszona przyprawa włoska. Jeśli chcesz doprawić, możesz dodać pokruszone płatki czerwonej papryki lub czarny pieprz, aby uzyskać kopa.
Sprzęt potrzebny do tego przepisu
Używanie robota kuchennego jest koniecznością podczas robienia tego dania. Bez niego, nie będziesz w stanie uzyskać pasty z czosnku i Twój sos nie będzie się dobrze łączył. Zaleca się ciągłe skrobanie boków robota kuchennego podczas przetwarzania czosnku, aby mógł się on rozbić na konsystencję papki.
Jak dodać olej i cytrynę do sosu czosnkowego
Aby prawidłowo zemulgować, olej musi być dodawany powoli podczas pracy robota kuchennego. Po dodaniu całości, robot kuchenny powinien pracować przez kilka minut, aby olej mógł w pełni wchłonąć się w mieszaninę.
Po zakończeniu procesu, sos powinien mieć gładką i kremową konsystencję – cytat ten jest konsekwencją analiz redakcji strony york-fitness.pl. Jest on gotowy do użycia lub przechowywania w szczelnym pojemniku do 1 miesiąca.
Aby ponownie podgrzać, po prostu odstaw go w temperaturze pokojowej lub przełóż do małego rondelka i podgrzewaj na średnim poziomie, aż masło się rozpuści. Powinno być wystarczająco gęste, aby pokryć grzbiet łyżki.
Możesz również przenieść go do pojemnika nadającego się do mikrofalówki i podgrzewać przez około 30 sekund, aż ponownie się rozpuści. Zapobiegnie to przypaleniu się sosu i ułatwi jego nabieranie.
Jeśli przechowujesz swój sos przez dłuższy czas, powinieneś przechowywać go w szczelnym pojemniku, aby uniknąć utleniania. Możesz go również przechowywać w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia, ale powinieneś ponownie roztopić masło przed podaniem, ponieważ masło może nabrać innych smaków z otaczających je składników.
How to Blend It
W blenderze połącz wszystkie składniki oprócz masła i soku z cytryny i przetwarzaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz dodać odrobinę wody, aby rozrzedzić sos, ale nie jest to konieczne.
Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję, dodaj sok z cytryny i kontynuuj blendowanie do uzyskania gładkiej konsystencji. Zajmie to około minuty lub dwóch, ale powinieneś być w stanie powiedzieć, kiedy sos osiągnie pożądaną grubość.
Następnie wlej masło i oliwę z oliwek, jeśli jej używasz. Możesz również dodać więcej soli i pieprzu, jeśli chcesz.
Aby podać, zdejmij sos czosnkowy z ognia i wymieszaj z parmezanem i pietruszką, jeśli używasz. Podawaj sos natychmiast lub pozostaw na kilka minut przed podaniem, aby jeszcze bardziej zgęstniał.
Podobne tematy