Golonka, znana również jako hock pig lub hindquarter pork hock (w zależności od tego, czy jest to przednia czy tylna noga), jest pysznym kawałkiem mięsa, który można znaleźć w wielu rzeźniach. Są one również bardzo wartościowym kawałkiem i świetnym sposobem na uzyskanie dodatkowego białka w diecie!
Zanim jednak zaczniesz przyrządzać golonkę, musi ona zostać poddana peklowaniu. Peklowanie jest kluczem do uzyskania soczystej, delikatnej golonki z pękniętą skórą, która otwiera się na pyszne różowawe, miękkie, soczyste mięso! Oto więc kilka wskazówek i trików, które pomogą Ci uzyskać idealną wędzoną golonkę.
Przygotuj solankę
W solance musisz użyć najlepszych przypraw i ziół, aby nadać golonce smak i teksturę. Możesz dodać czosnek, imbir, świeże zioła, jagody jałowca, goździki, laski cynamonu, ziarna wanilii, nasiona gorczycy, nasiona kolendry, anyż gwiazdkowy, płatki ostrej papryki lub ziarna pieprzu syczuańskiego, aby nadać swojej wieprzowinie idealny smak solanki!
Namocz wszystkie składniki razem w dużym garnku przez co najmniej 12 godzin, aby smaki mogły przeniknąć do mięsa. Możesz też zostawić je na kilka dni, jeśli masz czas!
Po namoczeniu przypraw i ziół możesz zalać golonkę solanką. Pamiętaj, aby zanurzyć całą golonkę w solance, tak aby była całkowicie pokryta płynem. Następnie przykryj golonkę i umieść ją w lodówce na co najmniej 24 godziny przed przyrządzeniem.
Upiecz swoją golonkę
Następnie piecz golonkę w wolnowarze, aż będzie całkowicie miękka i ugotowana. Możesz sprawdzić temperaturę wewnętrzną za pomocą termometru do mięsa włożonego w najgrubszą część golonki. Gdy osiągnie pożądaną temperaturę wewnętrzną, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Gdy ostygnie na tyle, by można było się nią zająć, osusz skórę i posyp solą. Gdy będziesz gotowy do podania pieczonej golonki, ułóż ją w naczyniu i polej sosem piwnym!
Jeśli nie masz naczynia do pieczenia, możesz to łatwo zrobić w blasze do pieczenia – informacja ta jest zasługą autora strony modernbeauty.com.pl. Będzie ona musiała być wystarczająco głęboka, aby pomieścić sos piwny i warzywa.
Możesz też położyć golonkę na grillu lub na rożnie. Uważaj tylko, żeby jej nie przypalić!
Nakłuwanie skórki – Aby uzyskać chrupiącą, pękającą skórkę golonki, musisz nakłuć ją na całej długości mnóstwem małych dziurek. Możesz to zrobić nożem lub szpilką, ale uważaj, aby nie przebić mięsa, ponieważ spowoduje to, że soki z wieprzowiny będą bulgotać przez otwór i spływać po skórze!
Następnie, gdy golonka jest ugotowana, możesz ją wyjąć z piekarnika. Możesz wtedy schrupać na niej skórę za pomocą brojlera, jeśli chcesz. Jest to naprawdę prosty krok, który robi różnicę między pięknie zamkniętą golonką z perfekcyjną skórką, a taką, która rozpada się pod zębami!
Podobne tematy