Jak zrobić solankę do wędzonej szynki

Jak zrobić solankę do wędzonej szynki

Solanka to roztwór soli, który sprawia, że świeże mięso jest smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Pomaga również utrzymać wilgotność szynki podczas gotowania. Jeśli masz szynkę, która jest sucha i trudna do pogryzienia, zalej ją solanką przed wędzeniem.

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie wędzonej szynki, w tym dodanie glazury z brązowego cukru (o której możesz przeczytać tutaj), wędzenie w wędzarce lub grillowanie. Solenie jest techniką, której można użyć, aby dodać smak do każdego kawałka szynki, choć jest szczególnie dobre dla cienkich plasterków i szynek, które są bardzo słone.

How to Make Brine for Smoked Ham

Zanim zaczniesz wędzić szynkę, musisz przygotować ją do gotowania poprzez zalanie wodą i przyprawami. Pomoże Ci to w pełni wykorzystać możliwości Twojego wędzarni i zapewni, że szynka zachowa wilgoć podczas całego procesu.

Przygotowując solankę do szynki, będziesz potrzebował następujących składników: filtrowanej lub destylowanej wody, soli koszernej, cukru i utwardzacza azotynowego. Możesz bawić się ilością każdego składnika, aby dostosować go do swoich preferencji i potrzeb.

Ilość soli, którą będziesz musiał dodać, zależy od rodzaju szynki, którą wędzisz. Im większa ilość soli, tym bardziej będzie ona mogła wsiąknąć w mięso podczas procesu wędzenia i dodać dodatkowego smaku.

Będziesz chciał użyć soli koszernej, ponieważ szybko się rozpuszcza i nie posiada żadnych zanieczyszczeń. Możesz ją znaleźć luzem w większości sklepów spożywczych.

Cukier jest świetnym dodatkiem do solanki, ponieważ pomaga zmniejszyć surowość soli i dodaje szynce odrobinę słodyczy. Możesz wybrać dowolną naturalną substancję słodzącą, która jest rozpuszczalna w wodzie, ale ważne jest, aby pamiętać, że słodycz będzie się różnić w zależności od wagi, więc możesz potrzebować więcej lub mniej cukru niż to, na co wskazuje przepis.

Kuracja azotynowa

Użycie kuracji azotynowej w solance pomoże zachować i poprawić smak szynki. Idealnie byłoby dodać 120-200 części na milion azotynu do solanki szynki. Taka ilość azotynu wystarczy, aby zabić wszelkie patogeny, które mogą znajdować się w szynce, ale jeśli azotyn jest zbyt wysoki, może on faktycznie denaturować szynkę.

Po przygotowaniu solanki do szynki, zanurz szynkę całkowicie w roztworze. Jeśli jest bardzo duża, może być konieczne jej dociążenie, aby utrzymać ją w roztworze.

Po tym jak szynka została zanurzona w roztworze, nadszedł czas, aby pozwolić jej utwardzić się przez około 7 dni. Pozwoli to azotynom zadziałać swoją magię i stać się częścią smaku szynki.

Kiedy będziesz gotowy do wędzenia szynki, umieść ją w wędzarni i zacznij wędzić w temperaturze 250 stopni Fahrenheita przez 5-7 godzin, przewracając ją co kilka godzin. Będziesz chciał regularnie monitorować temperaturę i spryskiwać ją sokiem jabłkowym lub cydrem w razie potrzeby.

Wędzenie szynki to zabawny i łatwy sposób na dodanie dodatkowego smaku do każdego posiłku. Kluczem jest jednak wybranie odpowiedniego rodzaju wiórów i upewnienie się, że używasz odpowiedniego wędzarki do tego zadania. Zły rodzaj drewna zmieni smak Twojej wędzonej szynki i zrujnuje jej potencjał bycia pyszną.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane
Jak zrobić gorący sos od podstaw
Czytaj Dalej

Jak zrobić gorący sos od podstaw

Artykuł zrealizowany przy wsparciu serwisu rysunekrealistyczny.pl Domowy ostry sos jest łatwym, satysfakcjonującym projektem popołudniowym, który daje jedyny w…