Jak zrobić Spaghetti Napoli

Jak zrobić Spaghetti Napoli

Spaghetti napoli to włoski klasyk, który jest szybki i łatwy do wykonania. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie resztek sosu pomidorowego. Ten przepis jest również whole30 friendly, paleo i wegańskie!

Sos neapolitański (Neapoli Sauce)

Najlepszą rzeczą w tym autentycznym sosie neapolitańskim jest to, że wymaga on tylko kilku składników. Jest to wolno gotowany sos pomidorowy, który jest bogaty, gęsty i smakuje wyśmienicie na makaronie lub pizzy.

Prosty, ale aromatyczny sos, który doskonale nadaje się do makaronu, risotto i klopsików. Ten sos jest również świetną bazą do lasagni i może być wykorzystany w wielu różnych potrawach.

Do przygotowania tego sosu możesz użyć pomidorów z puszki lub z puszki, ale preferowana jest odmiana z puszki, ponieważ dodaje ona potrawie nieco dodatkowej słodyczy i kwasowości. Możesz zmiksować sos, aby uzyskać gładszą konsystencję, lub pozostawić go w całości.

Aby przygotować sos, podgrzej olej w dużym garnku lub holenderskim piekarniku. Kiedy olej będzie gorący, dodaj czosnek i smaż przez kilka minut, aż zacznie się zabarwiać. Wymieszaj z pomidorami i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gdy pomidory zmiękną, dodaj liście bazylii i szczyptę cukru. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut. Zdjąć z kuchenki i przełożyć do miski. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.

Kiedy będziesz gotowy do podania makaronu, odcedź go i zapraw sosem. Możesz również dodać posypkę z rozdrobnionej mozzarelli lub sera feta, jeśli lubisz.

Jeśli podajesz to danie z klopsikami, postępuj według tego samego przepisu, ale zastąp kiełbasę chorizo 2 małymi klopsikami wołowymi lub jagnięcymi i gotuj klopsiki w sosie, aż się zrumienią. Możesz również dodać odrobinę świeżego parmezanu do sosu przed podaniem go na makaron, aby nadać mu trochę serowego smaku!

Podczas gdy sos napoli się gotuje, przygotuj makaron zgodnie z instrukcją w opakowaniu. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go i podziel na talerze. Nalej trochę sosu na każdą porcję i podaj z kilkoma startymi kawałkami parmezanu na wierzchu.

Sos zredukuje się o około jedną trzecią podczas gotowania, więc obserwuj go i mieszaj od czasu do czasu, aby nie stał się zbyt wodnisty. Jeśli stanie się zbyt gęsty, zmniejsz ogień i mieszaj często, aż osiągnie pożądaną konsystencję.

Aby podać, polej każdy kawałek spaghetti odrobiną sosu i udekoruj tartym parmezanem. Jeśli chcesz, możesz dodać na talerzu trochę świeżej, posiekanej bazylii.

To danie z makaronem jest również świetne dla wegetarian i osób na diecie bezglutenowej, ponieważ sos ma bardzo niską zawartość węglowodanów. Możesz nawet użyć tego sosu jako dodatku do pizzy, chociaż będziesz chciał dostosować przyprawy, jeśli planujesz użyć go jako sosu do pizzy.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane
Jak zrobić sos ketchupowy w domu
Czytaj Dalej

Jak zrobić sos ketchupowy w domu

Ketchup to pyszna przyprawa, która od wielu lat jest używana do wzbogacania smaku różnych potraw. Zazwyczaj jest wykonany…
Jak zrobić McDonald's Dressing w domu
Czytaj Dalej

Jak zrobić McDonald’s Dressing w domu

Ten artykuł jest owocem współpracy naszej redakcji z portalem internetowym zrobimto.pl Dressing McDonald’s to kremowy, pikantny sos, który…
Jak zrobić słoiki na drewnie
Czytaj Dalej

Jak zrobić słoiki na drewnie

Słoiki Mason są świetne do przechowywania i konserwowania różnych produktów spożywczych i napojów. Są one również zabawnym sposobem…
Jak zrobić sowę z plasteliny
Czytaj Dalej

Jak zrobić sowę z plasteliny

Użycie gliny polimerowej do zrobienia sowy jest proste, a zarazem zabawne dla dzieci. Ten projekt może być również…