Jak zrobić sos warzywny

Jak zrobić sos warzywny

Sos warzywny to łatwy i zdrowy sposób na dodanie warzyw do posiłku. Może być wykonany z różnych warzyw, w tym brokułów, marchwi, cebuli, grzybów i innych! Jest to również świetny sposób na wykorzystanie resztek gotowanych warzyw.

Warzywa są pełne witamin i minerałów, które mogą pomóc w utrzymaniu dobrego samopoczucia, więc upewnij się, że włączasz je do swoich posiłków. Są również doskonałym źródłem błonnika, białka i zdrowych tłuszczów.

Możesz zrobić sos warzywny w kilka minut i można go wykorzystać do tak wielu różnych przepisów. Możesz go użyć jako dip, sos marinara lub nawet na wierzchu ulubionego makaronu!

Sos może być przechowywany w lodówce przez 3 do 4 dni. Jest również przyjazny dla zamrażarki.

Ten przepis na sos pomidorowo-warzywny jest idealny na pracowitą kolację lub lunch w tygodniu! Jest pyszny z makaronem pełnoziarnistym, na wierzchu pizzy lub jako sos do maczania!

Jest to świetny bezmięsny i bezmleczny sos do makaronu, który jest również bezglutenowy, paleo, wegański i WFPB-friendly (whole foods plant based). Jeśli masz jakieś resztki po użyciu przepisu, można je schłodzić lub zamrozić na inny czas.

Warzywa są doskonałym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. Mogą również zwiększyć Twój metabolizm, wspomóc utratę wagi i pomóc w zapobieganiu rakowi.

Jeśli jesteś wegetarianinem, możesz zrobić własny sos warzywny, używając bazy z pasty pomidorowej, świeżych ziół i przypraw. Możesz również dodać do tego sosu posiekaną zieleninę, aby zwiększyć wartość odżywczą swojego posiłku!

Do wykonania tego sosu potrzebne będą następujące składniki: oliwa z oliwek, marchew, cebula, papryka, seler, czosnek, oregano, bazylia i pomidory w puszce.

Umieść oliwę z oliwek w dużym garnku i podgrzej na średnio-wysokiej temperaturze. Gdy oliwa będzie gorąca, dodaj marchewki i gotuj przez 10 minut. Gdy marchew będzie miękka, dodaj cebulę, paprykę, seler i czosnek. Mieszaj, aż warzywa się zrumienią i zmiękną.

Następnie dodaj włoską przyprawę, oregano, bazylię i sól. Gdy mieszanka będzie już doprawiona, wymieszaj z pomidorami. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do gotowania na wolnym ogniu. Po ugotowaniu mieszanki, wymieszaj z bulionem warzywnym i gotuj, aż ponownie dojdzie do wrzenia.

Ten pikantny, bogaty i kremowy sos jest idealny do dodania dodatkowego smaku do makaronu lub sałatki. Jest szybki i prosty w wykonaniu i sprawi, że Twoi goście będą chcieli więcej!

Warzywa można dodać do każdego przepisu, a są one doskonałym źródłem błonnika, potasu i witaminy C. Mogą również dodać piękny kolor do twojego posiłku!

Jeśli jesteś wegetarianinem, możesz zrobić własny sos pomidorowy, używając bazy z pasty pomidorowej, odrobiny świeżych ziół i przypraw oraz pomidorów z puszki. Możesz również dodać do sosu posiekaną zieleninę, aby zwiększyć wartość odżywczą swojego posiłku!

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane
Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy
Czytaj Dalej

Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy

Domowy sos pomidorowy jest łatwy i można go zrobić na wiele sposobów. Możesz zacząć od pomidorów z puszki…
Jak zrobić węża z rąk
Czytaj Dalej

Jak zrobić węża z rąk

Nakłonienie węża do interakcji z tobą nie jest najłatwiejsze. Niektórzy ludzie są niepewni i podchodzą do węża z…
Jak zrobić wielkanocny ornament
Czytaj Dalej

Jak zrobić wielkanocny ornament

Tworzenie ozdób wielkanocnych może być świetną zabawą. Możesz dodać zabawę do obchodów Wielkanocy za pomocą ozdób wielkanocnych DIY,…
Jak zrobić słoik na rośliny
Czytaj Dalej

Jak zrobić słoik na rośliny

Jeśli szukasz szybkiego i łatwego projektu, aby dodać trochę życia do swojego domu, spróbuj terrarium w słoiku. Są…