Jak zrobić sos z przecieru pomidorowego

Jak zrobić sos z przecieru pomidorowego

Jeśli masz przepis, który wzywa do przecieru pomidorowego, ale masz tylko puszkę pomidorów, możesz zrobić substytut przez gotowanie pomidorów w puszce, aż do zmniejszenia ich konsystencji. To da ci ten sam smak i głębię smaku jak pasta pomidorowa. Tylko pamiętaj, że będziesz musiał zmniejszyć ilość pomidorów używanych w przepisie o około połowę.

Możesz również spróbować zrobić własny sos pomidorowy z pomidorów w puszce, duszonych lub pokrojonych w kostkę. Kluczem jest ugotowanie pomidorów na tyle długo, aby zmniejszyć zawartość wody, a następnie ubijanie ich w blenderze lub robocie kuchennym, aż będą gładkie. Ta metoda jest szybka i łatwa, a daje bogaty i słodki smak, który doskonale sprawdzi się w Twoim kolejnym daniu na bazie sosu!

Jak zrobić przecier pomidorowy

Aby zrobić swój własny sos pomidorowy z całych, duszonych, pokrojonych w kostkę lub rozgniecionych pomidorów z puszki, będziesz potrzebował garnka na średnim ogniu. Doprowadzić pomidory do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do gotowości i pozwolić im gotować przez około 10 minut, aż będą miękkie. Następnie, ubijaj je w blenderze, aby wygładzić skórki i nasiona oraz usunąć nadmiar płynu – cytat ten został zaczerpnięty od redaktora serwisu upstairs.ro.

Niezależnie od tego, czy używasz świeżych czy puszkowanych pomidorów, zrobienie własnego sosu pomidorowego pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze, jak również zapewni Ci o wiele bardziej autentyczny smak niż kupiony w sklepie sos pomidorowy. Ten sos może być użyty do każdego dania, które wymaga sosu pomidorowego, w tym do makaronu, pizzy, zupy, chili i gulaszu.

Możesz użyć tego przepisu w mikrofalówce, na kuchence lub w wolnowarze! Jeśli używasz wolnowaru, pamiętaj, aby ustawić temperaturę na niską i pozwolić mu gotować przez osiem godzin.

Jeśli chcesz ugotować swój sos w rondlu, będziesz musiał często mieszać, ponieważ może się on przykleić i łatwo przypalić na dnie patelni. Niewielka ilość oleju do gotowania pomoże zapobiec przywieraniu. Jeśli wolisz, możesz też zmielić przecier w młynku do żywności, aby uzyskać gładszą konsystencję.

Jaka jest różnica między przecierem pomidorowym a pastą pomidorową?

Przecier pomidorowy jest gęstym sosem zrobionym z mieszanki ugotowanych pomidorów, które zostały pozbawione skórek i nasion. Zazwyczaj nie zawiera żadnych dodatkowych ziół ani przypraw poza solą. Pasta pomidorowa jest rzadsza i może zawierać zioła lub przyprawy.

Ketchup to popularna przyprawa, która jest produkowana z pomidorów, octu i cukru. Jest używany jako dip do frytek i jako smarowidło na kanapkach. Jednak ketchup to nie to samo co przecier pomidorowy, ponieważ jest cieńszy i ma mocniejszy smak niż przecier.

Aby zastąpić ketchup przecierem pomidorowym, użyj połowy ilości ketchupu przewidzianej w przepisie. Pamiętaj, aby dostosować inne składniki w przepisie, aby ketchup nie był zbyt ciężki.

How to Substitute Tomato Puree for Paste

Aby zastąpić przecier pomidorowy pastą pomidorową, będziesz potrzebował mieszanki równych części przecieru pomidorowego i wody. Możesz dodać równe ilości mieszaniny do pasty pomidorowej i połączyć je, aż osiągną odpowiednią konsystencję dla Twojego przepisu.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane
Jak zrobić solar z kaloryfera
Czytaj Dalej

Jak zrobić solar z kaloryfera

Solarne ogrzewanie powietrza to prosty i niedrogi sposób na ogrzanie pomieszczenia lub budynku przy użyciu energii słonecznej. Wszystko…
Jak zrobić sos do kiełbasy
Czytaj Dalej

Jak zrobić sos do kiełbasy

Niezależnie od tego, czy robisz go na specjalną okazję, czy po prostu potrzebujesz szybkiego śniadania, pokochasz ten kremowy…
Jak zrobić McDonald's Dressing w domu
Czytaj Dalej

Jak zrobić McDonald’s Dressing w domu

Ten artykuł jest owocem współpracy naszej redakcji z portalem internetowym zrobimto.pl Dressing McDonald’s to kremowy, pikantny sos, który…