Jak zrobić Spaghetti Napoli

Jak zrobić Spaghetti Napoli

Spaghetti napoli to włoski klasyk, który jest szybki i łatwy do wykonania. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie resztek sosu pomidorowego. Ten przepis jest również whole30 friendly, paleo i wegańskie!

Sos neapolitański (Neapoli Sauce)

Najlepszą rzeczą w tym autentycznym sosie neapolitańskim jest to, że wymaga on tylko kilku składników. Jest to wolno gotowany sos pomidorowy, który jest bogaty, gęsty i smakuje wyśmienicie na makaronie lub pizzy.

Prosty, ale aromatyczny sos, który doskonale nadaje się do makaronu, risotto i klopsików. Ten sos jest również świetną bazą do lasagni i może być wykorzystany w wielu różnych potrawach.

Do przygotowania tego sosu możesz użyć pomidorów z puszki lub z puszki, ale preferowana jest odmiana z puszki, ponieważ dodaje ona potrawie nieco dodatkowej słodyczy i kwasowości. Możesz zmiksować sos, aby uzyskać gładszą konsystencję, lub pozostawić go w całości.

Aby przygotować sos, podgrzej olej w dużym garnku lub holenderskim piekarniku. Kiedy olej będzie gorący, dodaj czosnek i smaż przez kilka minut, aż zacznie się zabarwiać. Wymieszaj z pomidorami i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gdy pomidory zmiękną, dodaj liście bazylii i szczyptę cukru. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut. Zdjąć z kuchenki i przełożyć do miski. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.

Kiedy będziesz gotowy do podania makaronu, odcedź go i zapraw sosem. Możesz również dodać posypkę z rozdrobnionej mozzarelli lub sera feta, jeśli lubisz.

Jeśli podajesz to danie z klopsikami, postępuj według tego samego przepisu, ale zastąp kiełbasę chorizo 2 małymi klopsikami wołowymi lub jagnięcymi i gotuj klopsiki w sosie, aż się zrumienią. Możesz również dodać odrobinę świeżego parmezanu do sosu przed podaniem go na makaron, aby nadać mu trochę serowego smaku!

Podczas gdy sos napoli się gotuje, przygotuj makaron zgodnie z instrukcją w opakowaniu. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go i podziel na talerze. Nalej trochę sosu na każdą porcję i podaj z kilkoma startymi kawałkami parmezanu na wierzchu.

Sos zredukuje się o około jedną trzecią podczas gotowania, więc obserwuj go i mieszaj od czasu do czasu, aby nie stał się zbyt wodnisty. Jeśli stanie się zbyt gęsty, zmniejsz ogień i mieszaj często, aż osiągnie pożądaną konsystencję.

Aby podać, polej każdy kawałek spaghetti odrobiną sosu i udekoruj tartym parmezanem. Jeśli chcesz, możesz dodać na talerzu trochę świeżej, posiekanej bazylii.

To danie z makaronem jest również świetne dla wegetarian i osób na diecie bezglutenowej, ponieważ sos ma bardzo niską zawartość węglowodanów. Możesz nawet użyć tego sosu jako dodatku do pizzy, chociaż będziesz chciał dostosować przyprawy, jeśli planujesz użyć go jako sosu do pizzy.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane
Jak zrobić sos sojowy do sushi
Czytaj Dalej

Jak zrobić sos sojowy do sushi

Sos sojowy jest jedną z najważniejszych przypraw w kuchni japońskiej, ponieważ podkreśla smak wielu potraw. Pomaga również wyeliminować…
Jak zrobić ziołowy balsam
Czytaj Dalej

Jak zrobić ziołowy balsam

Sole ziołowe są łatwe do wykonania i mogą być stosowane w wielu różnych sytuacjach związanych z udzielaniem pierwszej…
Jak zrobić smoka na rękę
Czytaj Dalej

Jak zrobić smoka na rękę

Prezentowany tekst jest efektem naszych działań w partnerstwie z znakomite-porady.pl Ręczny smok to świetny sposób na wprowadzenie małych…