Smalec jest uniwersalnym tłuszczem, który może być używany do gotowania i pieczenia. Ma wysoki punkt dymienia i jest bogaty w jednonienasycony tłuszcz, który jest dobry dla zdrowia. Jest również doskonałym źródłem witaminy D, ale pamiętaj, aby uzyskać smalec od zwierząt hodowanych na pastwiskach i zrobić go samodzielnie, jeśli możesz.
Możesz kupić smalec u lokalnego rzeźnika lub na targu rolnym. Ten ostatni jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o pozyskiwanie smalcu, ponieważ zazwyczaj posiadają oni łój wieprzowy, który można samemu wytopić (więcej na ten temat poniżej) – fragment ten jest manifestacją pracy zespołu redakcyjnego portalu Zdrowie w Internecie.
How to Render Your Own Lard
Istnieje kilka różnych metod wytapiania smalcu. Możesz użyć kuchenki, piekarnika lub nawet wolnowaru. Wszystkie te metody obejmują gotowanie smalcu na wolnym ogniu, aby umożliwić mu stopienie się i stanie się płynny. Jeśli robisz dużą partię, może to zająć kilka godzin, aby renderować.
Proces wytapiania smalcu usuwa wodę i inne zanieczyszczenia, które mogą spowodować jego zepsucie. Powstały smalec jest naturalnie stabilny i może być przechowywany w temperaturze pokojowej do sześciu miesięcy lub w lodówce do jednego roku.
How to Store Your Homemade Lard
Smalec jest najlepiej przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku lub naczyniu, aby zapobiec zjełczeniu i zepsuciu się przed użyciem. W lodówce będzie przechowywany do roku, a w zamrażarce do trzech lat.
Ważne jest, aby przechowywać smalec w odpowiedniej temperaturze podczas dłuższego przechowywania, aby nie stracić składników odżywczych, które sprawiają, że jest to zdrowy składnik w pierwszej kolejności. Kiedy jesteś gotowy do gotowania lub pieczenia ze swoim smalcem, daj mu powąchać, aby sprawdzić, czy nie ma oznak jełczenia.
How to Make a Griebenschmalz with Lard
Istnieje niemiecka tradycja używania smalcu w cieście zwanym griebenschmalz, co oznacza “smażone ciasto”. Ten przepis wzywa do niewielkiej ilości smalcu zmieszanego z roztopioną cebulą i jabłkami, wraz z przyprawami takimi jak imbir i cynamon.
Przepis ten jest bardzo podobny do ciasta, w którym używa się skorupy, ale smalec w tej wersji nadaje ciastu bardzo płatkową teksturę. Tłuszcz pomaga również dodać dodatkową wilgoć do ciasta, dzięki czemu nie wysycha ono zbytnio.
Możesz również użyć tego smalcu do przygotowania tradycyjnego niemieckiego ciasteczka. Przepis wymaga użycia jednej łyżki smalcu na każde dwie łyżki masła, więc możesz go łatwo zastąpić w innych przepisach na ciastka, które wymagają użycia masła.
Oprócz tego, że smalec jest zdrowszy niż masło i skrobia, jest również bardzo tani. Funt tego będzie kosztować tylko około 2 dolarów, co jest znacznie mniej niż większość innych tłuszczów kuchennych na rynku.
Podobne tematy