Jak zrobić sos do kiełbasy

Jak zrobić sos do kiełbasy

Niezależnie od tego, czy robisz go na specjalną okazję, czy po prostu potrzebujesz szybkiego śniadania, pokochasz ten kremowy i pyszny przepis na sos z kiełbasy. Jest łatwy do zrobienia i idealny do podania na herbatnikach, kaszy, hash browns, a nawet frytkach!

Jak zrobić sos do kiełbasy: Zacznij od gotowania funta kiełbasy w żeliwnej patelni. Możesz użyć łagodnej, gorącej, klonowej lub innego rodzaju wieprzowej kiełbasy śniadaniowej, którą preferujesz. Kiedy kiełbasa jest już przyrumieniona i ugotowana, czas zacząć dodawać składniki, które przekształcą kiełbasę w sos do kiełbasy – informacja ta pochodzi od redakcji strony beautyeducenter.pl.

Aby uzyskać najwięcej smaku z kiełbasy, najlepiej jest gotować ją na żeliwnej patelni, ponieważ tłuszcz na patelni doda dodatkowego smaku. Tłuszcz z patelni doda dodatkowego aromatu do sosu.

Do sosu będziesz potrzebował kilku podstawowych składników: kiełbasy, mąki, mleka i przypraw. Jeśli chcesz, możesz również dodać posiekaną świeżą cebulę lub czosnek, aby nadać sosowi bardziej pikantny smak.

Zacznij od ugotowania kiełbasy w dużej, ciężkiej patelni na średnim ogniu, aż się zrumieni i nie pozostanie różowy kolor. Wymieszaj z masłem i kontynuuj gotowanie, aż masło się rozpuści.

Następnie posyp mąką kiełbasę i gotuj, często mieszając, aż zasmażka stanie się jasnozłota. Gdy zasmażka zacznie bulgotać i zgęstnieje, powoli wlej mleko.

Po dodaniu mleka, zmniejsz ogień do niskiego i pozwól sosowi się gotować. Zajmie to kilka minut, aby zgęstniał i stał się bąbelkowy. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej mleka i mieszaj, aż sos stanie się taki, jak lubisz.

Podawaj sos na podzielonych lub grubo pokruszonych herbatnikach. Jest również dobry w misce płatków owsianych, na tostach lub angielskich muffinach.

Możesz również przygotować ten sos z kiełbasy z wyprzedzeniem i przechowywać go w lodówce, aż będziesz gotowy, aby się nim cieszyć. Jeśli tak zrobisz, podgrzej go przed podaniem, aby smaki nie były zbyt rozcieńczone.

Jeśli nie podajesz sosu od razu, można go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni. Można go również odgrzewać na średnim ogniu na patelni, mieszając od czasu do czasu, aż się podgrzeje.

How to Make Biscuits and Gravy:

Najbardziej południowym sposobem na cieszenie się obfitym śniadaniem jest stos puszystych maślanych herbatników zwieńczonych bogatym, domowym sosem kiełbasianym. Ten łatwy przepis tworzy pyszne, pełne duszy śniadanie, które z pewnością zadowoli każdy tłum!

To klasyczne południowe danie, które jest podawane jako część tradycyjnego menu śniadaniowego w święta i na co dzień. To świetny dodatek do smażonych kotletów schabowych czy także omletów!

Do tego łatwego, klasycznego i pysznego sosu kiełbasianego potrzebujesz tylko trzech składników: mielonej kiełbasy wieprzowej, mąki i mleka. Rezultatem jest kremowy, pyszny sos, który będzie ulubieńcem rodziny przez wiele lat!

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane
Jak zrobić soczystą wędzoną szynkę
Czytaj Dalej

Jak zrobić soczystą wędzoną szynkę

Soczysta wędzona szynka to klasyczny świąteczny przysmak, który łatwo wykonać w domu. Ten przepis zawiera glazurę z brązowego…
Jak zrobić sos truskawkowy do ryżu
Czytaj Dalej

Jak zrobić sos truskawkowy do ryżu

Jeśli uwielbiasz desery z truskawek, będziesz uwielbiać ten 3-składnikowy, 20-minutowy przepis na proste i pyszne coulis truskawkowe, które…
Jak zrobić smalec z jabłkami
Czytaj Dalej

Jak zrobić smalec z jabłkami

Smalec jest popularnym wyborem do pieczenia, zwłaszcza w płatkach ciasta. Jest to również częsty składnik smażonego kurczaka, hash…