Jak zrobić sos serowy Mozzarella

Jak zrobić sos serowy Mozzarella

Pyszny, bogaty sos serowy, który można wykorzystać jako dip, do enchiladas lub jako sos do makaronu. Jest szybki i łatwy do zrobienia, a także jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek sera!

Jak zrobić sos serowy Mozzarella

Pierwszą rzeczą do zapamiętania przy robieniu sera mozzarella jest to, że bardzo ważne jest użycie wysokiej jakości mleka. Powinieneś unikać używania ultra-pasteryzowanych mlek, ponieważ mogą one powodować problemy z procesem koagulacji – sekcja ta jest dziełem redakcji serwisu pieknatalia.pl. Zamiast tego należy wybrać mleko pełne lub mleko 2%, 1% lub chude.

Kiedy ser jest już zmiękczony i nieco zsiadły, możesz dodać go do garnka z ciepłym mlekiem. Mieszaj i podgrzewaj aż do rozpuszczenia, następnie zdejmij z ognia i wymieszaj pozostałe składniki.

Ty możesz używać jakaś typ ser dla ten przepisu, ale ja jest najlepszy używać mieszankę topliwych serów. Spróbuj cheddara, Asiago, białego cheddara, goudy, fontiny, gruyere, Monterey Jack lub mozzarelli, aby wydobyć najwięcej smaku ze swojego sosu serowego!

Podczas dodawania sera ważne jest, aby powoli gotować zasmażkę i mleko. Dzięki temu ser się nie przypali, co może spowodować powstanie ziarnistego sosu. Może być konieczne dodanie dodatkowego mleka, można też użyć mleka odparowanego, jeśli chcemy rozrzedzić sos.

Następnie wymieszaj ser i pozwól mu się rozpuścić, aż sos będzie gładki i kremowy. Możesz nawet dodać kilka kropli ostrego sosu lub szczyptę pieprzu cayenne do sosu, aby uczynić go bardziej pikantnym.

Gdy twój ser jest roztopiony, ty możesz mieszać w pozostałych składnikach i pozwalać gotować się na małym ogniu dla kilka minut until ono gęstnieje. Jest gotowy do użycia od razu, lub można go przechowywać w lodówce do 2 dni i ponownie podgrzać w 30-sekundowych odstępach na kuchence na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż podgrzeje się przez.

Jak zrobić sos z sera mozzarella w kąpieli wodnej

Możesz to również zrobić w kuchence mikrofalowej, ale znacznie łatwiej i bezpieczniej jest użyć kąpieli wodnej. Możesz podgrzać garnek z wodą do prawie wrzenia, a następnie zanurzyć zsiadły ser w gorącej wodzie na kilka sekund, aby go rozciągnąć i ścisnąć. Kiedy skończysz, odcedź skrzep i dokładnie opłucz go zimną wodą.

W zależności od przepisu, możesz również dodać szczyptę soli do masy serowej przed dodaniem jej do garnka z ciepłym mlekiem. Pomoże to zapobiec zbrylaniu się sera i nada Twojemu sosowi dodatkowy smak!

Jak zrobić ser mozzarella w mikrofalówce

Jeśli zdecydujesz się na mikrofalówkę swojego odcedzonego twarogu, upewnij się, że ustawiasz ją na 50% mocy dla 15-20 sekundowych “wybuchów” za jednym razem. Ustawienie pełnej mocy może spowodować przegrzanie skrzepu, co spowoduje, że stanie się on papką i zrujnuje Twój sos.

Możesz również użyć emulgatora, aby zapobiec zbijaniu się skrzepów podczas topienia sera. Cytrynian sodu jest dobrą opcją. Jeśli nie możesz tego znaleźć, możesz użyć dowolnego rodzaju emulgatora, który będzie działał z topiącym się serem.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane
Jak zrobić sos do kiełbasy
Czytaj Dalej

Jak zrobić sos do kiełbasy

Niezależnie od tego, czy robisz go na specjalną okazję, czy po prostu potrzebujesz szybkiego śniadania, pokochasz ten kremowy…
Jak zrobić McDonald's Dressing w domu
Czytaj Dalej

Jak zrobić McDonald’s Dressing w domu

Ten artykuł jest owocem współpracy naszej redakcji z portalem internetowym zrobimto.pl Dressing McDonald’s to kremowy, pikantny sos, który…
Jak wywołać uśmiech na Facebooku
Czytaj Dalej

Jak wywołać uśmiech na Facebooku

Czy chcesz dać przyjacielowi uśmiech lub wysłać zabawny komentarz, jest kilka sposobów, aby to zrobić na Facebooku. Pierwszą…