Jak zrobić sok z agawy

Jak zrobić sok z agawy

Syrop z agawy jest naturalną, zdrową alternatywą dla cukru stołowego. Jest wykonany z soku z niebieskiej rośliny agawy, która występuje w Meksyku. Płyn jest podgrzewany i zagęszczany do postaci syropu, który jest używany w wielu napojach i potrawach.

Aby zrobić domową partię syropu z agawy, musisz znać kilka podstaw dotyczących tego procesu. Po pierwsze, ważne jest, aby zrozumieć różnice pomiędzy różnymi rodzajami agawy.

Jasna: Najpopularniejszy rodzaj, syrop z jasnej agawy ma zazwyczaj biały lub jasnobrązowy kolor i nie zawiera smaku karmelu. Doskonale nadaje się do przyrządzania wielu słodkich potraw i koktajli.

Bursztynowy: Nieco ciemniejszy w kolorze, bursztynowy syrop z agawy ma głębszy brązowy kolor z bardziej subtelnym smakiem, który jest dobry do pieczenia. Jest świetnym zamiennikiem syropu klonowego w większości przepisów, a także dobrym rozwiązaniem dla dodania smaku do gorących napojów, takich jak kawa czy herbata.

Ciemny: W przeciwieństwie do jasnego, ciemny syrop z agawy ma silniejszy smak i sprawi, że Twoje wypieki lub desery będą miały bardziej złożony smak. To dobry wybór dla takich rzeczy jak ciasta, ciasteczka i puddingi.

Z łatwością zastąpisz syrop z agawy w miejsce cukru w większości przepisów, o ile zastosujesz takie same proporcje w przepisie. Oznacza to użycie około 3/4 filiżanki agawy na każdą filiżankę cukru, do której wzywa przepis.

Jedynym wyjątkiem od tej reguły jest sytuacja, gdy robisz coś, co wymaga użycia miodu lub syropu klonowego jako słodzika. W takim przypadku, możesz zastąpić miód lub syrop klonowy miodem lub syropem z agawy, zastępując ich ilość taką samą ilością agawy.

Zamienniki Agawy:

Możesz również użyć różnych innych słodzików w miejsce syropu z agawy, o ile zastosujesz tę samą technikę, co opisana powyżej. Na przykład, możesz zamienić agawę na melasę lub zwykły stary biały cukier.

Niektóre substancje słodzące mają bardzo podobną teksturę i konsystencję do agawy, więc możesz je po prostu zastąpić taką samą ilością tej samej słodyczy w przepisie. Inne mają znacznie gęstszą, bardziej płynną konsystencję, więc będziesz musiał wprowadzić pewne poprawki w przepisie, aby upewnić się, że nie skończy się on zbyt cienko lub wodniście.

Inne rodzaje słodzików mogą być nieco trudniejsze do zastąpienia, zwłaszcza jeśli zastępujesz syrop na bazie cukru agawą. Ale jeśli znajdziesz sposób, aby dokonać substytucji, warto spróbować.

Innym świetnym sposobem na zastąpienie agawy jest zrobienie własnej, domowej wersji tradycyjnego syropu. Na przykład, jeśli przepis wzywa do prostego syropu, można wymieszać około 3 części agawy z 2 części wody i podgrzać go do wrzenia. Następnie można go ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Jeśli nie czujesz się komfortowo z robieniem domowego syropu, zawsze możesz kupić butelkę gotowego nektaru z agawy, aby zachować w swojej spiżarni. To smaczna, zdrowa alternatywa dla cukru stołowego, która ma niski indeks glikemiczny i jest pełna antyoksydantów. To doskonały wybór dla osób z cukrzycą lub jeśli chcesz dodać więcej warzyw i owoców do swojej diety.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane
Jak zrobić wielkanocny ornament
Czytaj Dalej

Jak zrobić wielkanocny ornament

Tworzenie ozdób wielkanocnych może być świetną zabawą. Możesz dodać zabawę do obchodów Wielkanocy za pomocą ozdób wielkanocnych DIY,…
Jak zrobić sorbet z mango
Czytaj Dalej

Jak zrobić sorbet z mango

Sorbet z mango to tropikalna rozkosz. Ma słodycz mango, wraz z pikantnym, kremowym smakiem. Ten mrożony deser to…