Zdrowy sos do naleśników to idealny sposób na dodanie czegoś ekstra do ulubionego przepisu na naleśniki. To także świetny sposób na ograniczenie cukru i kalorii w posiłku!
Naleśniki polegają na odpowiedniej polewie, która wzmacnia ich smak, teksturę i wygląd. Lekka mżawka bitej śmietany, gruba warstwa kremowego masła orzechowego lub lalka jogurtu to tylko niektóre z opcji polew, które z pewnością przypadną Ci do gustu – cytat ten jest kreacją autorów portalu mexico.com.pl. Jeśli jednak starasz się ograniczyć spożycie cukru, istnieje kilka innych alternatyw, które spełnią swoje zadanie bez dodawania dodatkowych kalorii czy tłuszczu.
Masło orzechowe zwiększa zawartość białka i tłuszczu: Rozsmaruj kilka łyżek masła orzechowego na wierzchu swoich naleśników, gdy zdejmowane są z patelni, aby zwiększyć zawartość białka i tłuszczu w posiłku. Możesz również dodać pokrojone banany i skropić je miodem lub posiekanymi orzechami, aby nadać naleśnikom jeszcze więcej składników odżywczych.
Miód Prawie tak słodki jak syrop klonowy: Surowy miód jest jednym z najzdrowszych i najsmaczniejszych syropów, których można używać do polewania naleśników. Jest bogaty w przeciwutleniacze i ma wyjątkowo mało kalorii.
Make Your Own Pancake Syrup
Robienie własnego syropu w domu jest zdrowszą alternatywą dla używania kupionych w sklepie odmian, a także jest znacznie tańsze. Ale najlepsze w domowym syropie jest to, że jest super łatwy do zrobienia i smakuje o wiele lepiej niż cokolwiek, co można kupić w sklepie spożywczym!
Jeśli szukasz oszczędności na spożyciu cukru, będziesz chciał uniknąć over-the-counter syropów, które zawierają dużo rafinowanego cukru. Czysty syrop klonowy jest najlepszą opcją, jeśli możesz sobie na niego pozwolić, ale jeśli nie masz drzewa na podwórku lub jesteś na napiętym budżecie, ta domowa wersja zrobi wszystko dobrze.
Poza tym, syrop domowej roboty nie ma sztucznych barwników, więc to jeszcze lepszy wybór dla Twojej rodziny. Łatwiej jest też kontrolować ilość dodawanego do niego cukru, więc możesz stworzyć idealną równowagę dla swoich preferencji smakowych.
Możesz dodać odrobinę ekstraktu waniliowego i skórki pomarańczowej dla dodatkowego smaku do swojego syropu do naleśników. Możesz również dodać trochę gałki muszkatołowej lub cynamonu, aby uzyskać bardziej tradycyjny smak.
Ten syrop może być używany jako sos do maczania naleśników lub na porannych tostach. To także doskonała polewa do lodów lub kawałka ciasta!
Gęste & słodkie ciasto na naleśniki
Aby uzyskać jak najlepsze naleśniki, przygotuj ciasto tak gęste, jak to tylko możliwe. Dzięki temu będą one rosły wyżej, co sprawi, że będą najbardziej delikatne i puszyste, jakie tylko możesz uzyskać. Zapobiega to również zbytniemu wysuszeniu lub stwardnieniu naleśników w środku.
Umieść wszystkie składniki w dużej misce i ubij razem, aż dobrze się wymieszają. Uważaj, aby nie przesadzić z mieszaniem ciasta, ponieważ może to spowodować, że naleśniki staną się twarde i gumowe.
Podobne tematy